Engellilere Vergi İndirimi İşlemi Kolaylığı
Engellilerin kendilerine yönelik vergi indirimi süreçlerini izleyebilmesi için geliştirilen Engelli Vergi İndirim Sistemi (EVİS), engelli sağlık raporu işlemlerini de kapsayacak şekilde geliştirilecek. Böylece, engelli vatandaşlar, raporların tasdiki ve iş süreci takibi gibi işlemlerle uğraşmayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) engellilerin yaşadığı zorlukların giderilmesine katkıda bulunmak ve vergisel işlemlerde kolaylık sağlamak geliştirdiği projeyle engellilerin vergisel iş ve işlemlerinin elektronik ortamdan yürütülmesi, iletişim ve ulaşım sorunlarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Hazırlanan EVİS Projesi, engellilerin vergi indirimiyle ilgili işlemlerini elektronik ortamda takip etmesini sağlıyor. Vergi avantajından yararlanmak için başvuran engellilerin, dosyalarının hangi aşamada olduğunu öğrenmek için vergi dairelerine gitmelerine ya da telefonla ulaşmalarına gerek kalmayacak. Sistemle başvuru durumlarının hangi aşamada olduğunu internet üzerinden sorgulanabilecek.
Geliştirme çalışmaları devam proje, engellilere işlemlerini kısa sürede gerçekleştirme kolaylığı sağlayacak. Mükelleflerin hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporları, GİB’in ilgili birimlerinin erişimine elektronik ortamda açılacak. Sistemle e-rapor paylaşımı gerçekleştiğinde mükellef açısından rapor asıllarının noter tasdiki, kağıt ortamında iş süreci takibi ve süre kaybı gibi hususlar ortadan kalkacak, yazışma ve prosedürler en asgari düzeye çekilecek. Bu sistemle idare açısından sahtecilik ve bürokrasi ortadan kaldırılırken, iş süreci de hız kazanacak.
ENGELLİLERE YÖNELİK İNDİRİMLER
Engellilik indirimiyle çalışma gücü kayıp oranı asgari yüzde 40 ve üzerinde olanların ücret veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanıyor. Söz konusu indirimden yararlanılması Merkez Sağlık Kurulunca verilmiş rapor ile engelliliğin karara bağlanmış olması gerekiyor. Engellilik indiriminden, engelli ücretli, bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli, engelli serbest meslek erbabı, bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunan serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen engelliler yararlanabiliyor.
Bu yıl indirim tutarları, birinci derece engelliler için bin 200 lira, ikinci derece engelliler için 650 lira, üçüncü derece engelliler için 290 lira olarak uygulanıyor.
Engelli vatandaşlar, kendi kullanımlarına özel eşya ve araçlarda gümrük vergisinden muaf tutulurken, yurt içinden alınan taşıtlarda da özel tüketim vergisi (ÖTV) avantajından yararlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında, 5 yılda bir olmak üzere ilk alımı ÖTV’den istisna tutuluyor. Engellilik derecesi yüzde 90’ın altında olanlar da bizzat kullanma amacıyla engellerine uygun olarak aldıkları araçlarda bu muafiyetten yararlanabiliyor. Engelli bireylerin ÖTV ödemeden edinebilecekleri araç bedelinde sınırı bu yıl için 247 bin 400 lira olarak belirlendi. Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları ise katma değer vergisinden istisna tutuluyor.
ENGELLİLERE SAĞLANAN VERGİ VE İNDİRİM
AVANTAJLARI
ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ NEDİR?
Gelir Vergisi Kanununa göre, çalışma gücünün asgari % 80’ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli, asgari % 60’ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli, asgari % 40’ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece engelli sayılmaktadır.
Engellilik indirimi; çalışanın kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişinin en az %40 engelli olması durumunda, uygulanacak indirimle gelir vergisi tutarının düşürülmesidir.
VERGİ MUAFİYETİNDEN KİMLER FAYDALANIR?
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31’inci maddesi ile birlikte çalışma gücünün asgarî %80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî %60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî %40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılmakta ve engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilmektedir. Ayrıca 89’uncu maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendinde de serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen engelliler ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı kişilerin gelirlerin/ücretlerinden de 31 inci maddede yer alan esaslara göre indirim yapılmaktadır. Buna göre;
– Ücretle çalışan engelli bireyin kendisi,
– Bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu engelli olan hizmet erbabı ve serbest meslek erbabı,
– Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbabı kişiler, vergi indiriminden yararlanabilmektedir.
Ücretlerinden gelir vergisi indirimi söz konusu olduğundan çalışmayan engelliler vergi indirimi için başvurumazlar. Ayrıca serbest meslek erbabı veya basit usul mükellefiyeti olmayanlar da bu indirimden faydalanamazlar.
ENGELLİ İNDİRİMİ MÜRACAATLARINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU
1-Vergi indiriminden kimler faydalanabilir?
Kendisi, bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu engelli olan işçi ,memur ve serbest meslek erbabı ayrıca basit usule tabi mükellefler (Kapıcılar, serbest bölgelerdeki iş yerlerinde çalışanlar,gemi adamları ile yurtdışında inşaatlarda çalışanların ücretlerinden vergi kesintisi yapılmadığı için vergi indirimi talep edilemez)
2-Emeklilik talebi ile müracaat eden veya Sigorta Müdürlüklerinden Müdürlüğümüze gönderilen engellilerin durumu.
Müdürlüğümüzde sadece VERGİ İNDİRİMİNDEN faydalanmak isteyen engellilerin işlemleri yapılmakta olup, emeklilik ile ilgili soru ve müracaatlar Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine yapılacaktır.
3- Vergi indiriminden faydalanmak isteyen engellilerin müracaat edecekleri birimler
Çalışılan işyerinin bağlı olduğu Büyük Mükellefler veya Silivri Vergi Dairesi ise ilgili vergi dairelerine; diğer vergi daireleri ise Başkanlığımız Mükellef Hizmetleri Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü Engelli Servisine müracaat edilmelidir.
4-Vergi indiriminden faydalanmak için müracaat eden engellilerden istenilen bilgi ve belgeler nelerdir?
-Kendisi engelli olanlar için;
-Çalıştığına dair işveren tarafından düzenlenen imzalı ve kaşeli dilekçe,nüfus cüzdanı fotokopisi,bir adet fotoğraf,varsa ilgili yönetmeliğe uygun sağlık kurulu raporu (30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Engellilik Ölçütü Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik)
-Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya eşi engelli olanlar için;
Yukarıda sayılan belgelere ek olarak engelli kişinin bir adet fotoğrafı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve bakmakla yükümlü olunan kişi için müstehaklık belgesi (Sosyal Güvenlik Kurumundan Temin Edilir.)
5- Halen çalışmayan engellilerin vergi indiriminden faydalanıp faydalanmayacağı.
Ücretlerden kesilen gelir vergisi indirimi sözkonusu olduğundan ÇALIŞMAYAN ENGELLİLER VERGİ İNDİRİMİ İÇİN BAŞVURAMAZLAR.
6–Bağ-kurlu engellilerin vergi indiriminden faydalanması
Serbest meslek erbabı veya basit usül mükellefiyeti olmayanlar faydalanamaz.
7–Hastane tarafından düşük dereceli rapor verilmesi halinde başka hastaneye sevk yapılabilirmi?
Hastane tarafından verilen raporlar Başkanlığımıza gönderilmekte olup, Başkanlığımızca sözkonusu rapor yazı ekinde Maliye Bakanlığına iletilmektedir. Çalışma gücü kayıp oranı ve derecesi Maliye Bakanlığınca tespit edilmektedir. Bakanlıkça tespit edilen işgücü kayıp oranı ve derecesi yazı ekinde çalışılan işyerine gönderilmektedir. Bu süreç tamamlanmadan yeniden hastaneye sevk yapılamaz.
8-Engelli derecesi ile ilgili itirazlar nereye yapılabilir?
Raporların incelenmesi ve derecelerinin belirlenmesi Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca yapılmakta olup itirazların Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kuruluna yapılması gerekmektedir.
9–Araç almak ve ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen engelliler
Engelli indirimi ile ÖTV indiriminin herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. ÖTV indiriminde kullanılmak üzere rapor almak isteyenlerin direkt olarak hastanelere başvurmaları gerekmektedir.
10-İşyerinin vergi indirimini uygulamaması halinde ne yapılmalıdır?
Bu konudaki şikayetler “İhbarlar ve Şikayetleri Değerlendirme Müdürlüğü”ne veya 189 ALO MALİYE ihbar telefonuna yapılacaktır.
11- Vergi indirimi için müracaat sonucunun takibi
Vergi indirimi işleminin sonuçlanması ortalama 3 AY sürmekte olup işlem sonuçlandığında yazı işyerine posta ile gönderilecektir.
Ayrıca İnternet Sitemizden http://eviss.ivdb.gov.tr/ adresine giriş yaparak başvurularınızı web üzerinden takip edebilirsiniz…
12-Engelli indirimi hakkında detaylı bilgiyi nereden alınabilir?
Başkanlığımız internet ( www.ivdb.gov.tr) adresindeki “pratik bilgiler” bölümünden veyaSantral: 453 83 32 no’lu telefon ile ilgililerden detaylı bilgi alınabilir.
ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ EVRAK SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Engelli vatandaşların evrak takibi ile ilgili işlemleri evis üzerinden yürütülmektedir. EVİSs internet üzerinden vergi indirimi başvurunuzun hangi aşamada olduğunu gösteren evrak takip sistemidir.
Engelli vergi indirimi sorgulaması için sisteme TC Kimlik numaranızı girmeniz gerekmektedir. İşlemin hangi safhada olduğunu bilgisayar ortamında bulunduğunuz yerden sorgulayabilmek için ihtiyacınız olan 2 şey var internetli bilgisayar ve soyadı.
Sorgulama için öncelikle (http://eviss.ivdb.gov.tr/) bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada şu bilgileri sisteme girmeniz gerekiyor.
– TC Kimlik No
– Soyadı (Büyük harflerle )
EVİSS sorgulama ekranından şahsınızla ilgili iki bilgiyi eksiksiz ve doğru olarak girdiğinizde dosyanızın hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ SORGULAMA SERVİSİ
Engelli vatandaşlarımızın vergi avantajından yararlanabilmeleri için müracaatlarının akabinde gerçekleşmesi gereken bazı süreçler bulunmaktadır. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına başvuruda bulunan her engelli vatandaşımızın dosyalarının hangi aşamada olduklarını öğrenebilmeleri için artık Başkanlığımıza kadar gelmelerine veya telefonla ulaşmaya çalışmalarına artık gerek kalmadı. İşlemin hangi safhada olduğunu bilgisayar ortamında bulunduğunuz yerden sorgulayabilmek için ihtiyacınız olan 2 şey var internetli bilgisayar ve soyadı. EVİSs sorgulama ekranından şahsınızla ilgili iki bilgiyi girdiğinizde dosya akıbetini takip edebilirsiniz.
GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ
Ücretli çalışan Engelli kişiler ile bunların bakmakla yükümlü
olduğu Engelli kişiler,
Serbest meslek sahibi Engelli kişiler ile bunların bakmakla
yükümlü olduğu Engelli kişiler,
Basit usulde vergilendirilenlerden, tüccar ve ücretli
durumuna girmeksizin, imalat, tamirat ve küçük sanat işleri ile
uğraşan (ilk madde ve yardımcı malzeme müşteriye ait olarak
faaliyet gösteren terzi, tamirci, marangoz gibi) Engelliler, gelir
vergisi indiriminden yararlanabilir.
2019 Yılı Güncel Gelir Vergisi Muafiyet uygulamaları
Çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli, asgari %60’ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli, asgari %40’ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece engelli sayılmaktadır.
Engellilik indirimi, çalışma gücü kaybı olanların ücret ve/veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda indirimin uygulanmasıdır.
Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan engellilik indirimi tutarları 2019 yılı için aşağıdaki şekilde belirlenmiştir (305 Seri Nolu GVK Genel Tebliği):
Birinci derece engelliler için 1.200 TL,
İkinci derece engelliler için 650 TL,
Üçüncü derece engelliler için 290 TL,
BAŞVURU YERLERİ
Çalışan Engelli bireyler ve bakmakla yükümlü oldukları Engelli
yakını olan çalışanlar, özür oranlarına göre vergi indiriminden
faydalanmaktadır. Engelli devlet memurları ve bakmakla
yükümlü olduğu Engelli yakını olan devlet memurlarının;
çalıştıkları kurumun ilgili birimine başvurmaları gerekmektedir.
Diğer çalışan Engelli bireyler ve bakmakla yükümlü olduğu
Engelli yakını bulunan çalışanlar ise çalıştıkları işyerinden
alacakları durumlarını gösterir belge ile illerde Defterdarlık
Gelir Müdürlüğüne, bağımsız vergi dairesi bulunan ilçelerde
Vergi Dairesi Müdürlüğüne, diğer ilçelerde Mal müdürlüklerine
başvurmaları gerekmektedir.
GEREKLİ BELGELER
Engelli hizmet erbabı için; dilekçe ve çalıştığı iş yerinden
alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge, nüfus cüzdanı
örneği ve üç adet fotoğraf; bakmakla yükümlü Engellisü olan
hizmet erbabı için; dilekçe ve çalıştığı iş yerinden alacağı hizmet
erbabı olduğunu gösterir belge, kendisinin ve Engelli kişinin
nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf, Engelli kişiye bakmakla
yükümlü olduğunu gösteren belge,
Engelli serbest meslek erbabı için; dilekçe ve vergi kimlik
numarasını veya TC kimlik numarasını gösteren belge, nüfus
cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf; bakmakla yükümlü olduğu
Engellisü bulunan serbest meslek erbabı için; serbest meslek
erbabının vergi kimlik numarasını veya TC kimlik numarasını
gösteren belge, Engelli kişiye ait nüfus cüzdanı örneği ve üç adet
fotoğraf, Engelli kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösteren belge,
Sakatlık indiriminden yararlanma hakkına sahip basit usulde
vergilendirilen Engelliler için; dilekçe, vergi kimlik numarasını
veya TC kimlik numarasını gösteren belge, nüfus cüzdanı örneği
ve üç adet fotoğraf.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ
Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi Kanunu ile Engelli bireylerin,
Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni
olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu
meskene ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkili
kılınmıştır. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene
hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.
Emlak vergisi indiriminden yararlanmak için, yetkili sağlık
kuruluşlarından alınmış olan Engelliler için sağlık kurulu raporu,
dilekçe ve “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil)
Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” ile konutun sınırları
içinde bulunduğu belediye başkanlığına başvurulmalıdır.
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE MOTORLU
TAŞITLAR VERGİSİ İSTİSNASI
H sınıfı sürücü belgesine sahip olan ve özel tertibatlı araç
kullanabileceği sağlık kurulu raporu ile belgelenen Engelli
bireylerin yurtiçinden alacakları araçlar için ÖTV muafiyeti uygulanmaktadır.
Aynı muafiyet özel tertibat şartı olmaksızın %90 ve üzeri
özür derecesine sahip olup araç kullanamayacak durumda olan
Engellilerin yakınları ya da istihdam edilen bir şoför tarafından
kullanılmak üzere alınacak araçlar için de uygulanmaktadır.
Engelli kişi adına tescil edilen taşıtlar Motorlu Taşıtlar
Vergisinden de muaftır. Ancak, Katma Değer Vergisinde
herhangi bir muafiyet söz konusu değildir. Konuyla ilgili detaylı
bilgi ve uygulama ile ilgili olarak vergi dairelerine başvurulması
gerekmektedir.
GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ
Engelli kişilerin yurt dışından ithal edecekleri özel tertibatlı
olan araçlar gümrük vergisinden muaf tutulmuştur. Özel tertibatlı
taşıt ithal etmek isteyen Engelli kişilerin Ankara Naklihane
ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne başvurmaları
gerekmektedir.
KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI
Sadece Engelli bireylerin eğitimleri, meslekleri, günlük
yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü
araç-gereç (örneğin görme Engellilerin kullandıkları baston, yazı
makinesi, kabartma klavye; ortopedik Engellilerin kullandıkları
tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi araçlar) ile özel bilgisayar
programları KDV’den istisna tutulmuştur. Binek otomobili ve
diğer nakil vasıtaları bu istisna kapsamında değildir.
DİĞER İNDİRİMLER
Bazı belediye meclislerinde alınan kararlar
doğrultusunda Engelli bireyler için toplu taşıma araçlarında
(ücretsiz veya indirimli) ve su faturalarında,
Devlet Demiryolları tarafından anahat yolcu trenleri ile
yapılacak seyahatlerde,
Türk Hava Yolları tarafından tüm iç ve dış hatlarda,
Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait kruvaziye seferler ve
iç hatlarda, Şehirlerarası otobüs yolculuklarında,
Cep telefonu ile yapılan görüşmelerde GSM
operatörlerinin öngördüğü çeşitli tarifelerden, belirlenen
koşulları taşıyan Engelli bireylere çeşitli oranlarda indirimler uygulanmaktadır.
Engelliler, milli parklardan, Devlet tiyatrolarından, Kültür
ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yerleri ve müzelerden
ücretsiz yararlandırılmaktadır.
Ben Emekli Sandğına bağlı Mimar olarak çalışmış olan, Belediye’den (2003 yılında)emekli olan memurum. 2005 Yılında işitme cihazı kullanmaya başladım. Bu yıl yapılan ölçümlerde; her iki kulağımda da işitme kaybının %50’nin üzerinde olduğu tespit edildi. Buna göre, hangi haklardan yaralanabileceğimin tarafıma bildirilmesini rica ederim. İyi günler dilerim.
ciftcilerin balikcilarin indirimli yakit alma haklarindan faydalandiklari gibi engellilerede bu haklar alinamazmi acaba
Engellilere yönelik elektnik faturası indirimide söz konusu mu birçok siteye girmeme rağmen net bir cevap bulamadım…Cevaplarsanız sevinirim…
Merhaba,ben otomotiv sektöründe çalışırken meslek hastalığı olarak silikozis ve işitme kaybı hastasıyım.Yaklaşık 2yıldır işsizim%41 oranında engelli heyet raporu var bu rapora göre mesleğim ile ilgili iş bulamıyor,um . Sosyal hizmetler vakfından 3aylık maaş bağlandı fakat evim kredi olduğu için bu aldığım para kredilere bile yetmiyor iki çocuk babasıyım eşimde şeker ve tansiyon hastası olduğu için gündelik işler yapabiliyor sürekli çalışamıyor.Sizlerden bu konu ile detaylı bilgi ve yardım talep ediyorum.Saygılarımla