– Devletin bir sağlık kurumunda çalışan 4/D’ye tabi ortopedik engelli bir çalışanım. Heyet raporumda ‘uzun süre ayakta çalışamaz, oturarak çalışması uygundur’ yazıyor. Başhekim yerimi değiştirdi ancak mesai dışı için saat 17.30 sonrası beni iki saat ayakta koşturacağım işe zorluyorlar. Dolayısıyla fıtıklarım ve siyatik ağrılarım bana acı veriyor. Engelli oranımın yüzde 11 olması sebebiyle pek dikkate almadılar. Bu durumda engelli çalısanlar lehine bir düzenleme var mı? Ve günde kaç saat çalışmam uygun?
Okurumuzun sözünü ettiği 4/D’ye tabi çalışan kavramı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunun 4’üncü maddesinde, kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler vasıtası ile görüleceği belirtilmiştir. 4/D’ye tabi çalışan, kamu hizmetlerinde çalışan işçidir.
4/D’ye tabi çalışan kavramı Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenmiş olsa da haklarında bu kanun hükümleri uygulanmaz. O halde devlette çalışan işçiler için de 4857 sayılı İş Kanunu ve bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacaktır.
Okurumuz kendisine fazla çalışma yaptırıldığından söz etmiş. Normal haftalık çalışma süresi 4857 sayılı İş Kanunu’na göre 45 saattir. Öncelikle iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde fazla çalışmaya onay verilmesi ile ilgili bir hüküm bulunup bulunmadığına bakmak gerekir. Sözleşmelerde engelli çalışanlar için farklı düzenleme getiren hükümler mevcut olabilir. Okurumuza, iş sözleşmesi ile onay verdiği veya toplu iş sözleşmesinde böyle bir onayın verildiğine ilişkin bir hüküm yoksa zorla fazla çalıştırma yapılamaz.
Öte yandan “fazla çalışma yaptırılmayacak işçiler” İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nde (madde 8) sayılmıştır. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği işyeri hekiminin veya Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı (SGK) hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
Şu halde, okurumuzun fazla çalışmaya önceden yazılı olarak rıza göstermiş olması halinde, sağlığının fazla çalışma yapmaya elverişli olmadığını yukarıda belirtilen doktor raporlarından biri ile belgelendirmesi gerekmektedir. Ancak fazla çalışmaya önceden verdiği bir onay da yoksa kendisine zorla fazla çalıştırma yaptırılıyor, demektir. Bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu’ na bildirilmesi yararlı olacaktır.
Haber DİDEM OKUR
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)