CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Türkiye’de engelliler için çok sayıda sivil toplum örgütü oluşturulduğunu; fakat bunların sorunları tanımlamak da yetersiz kaldıklarını söyledi. Pavey, kendisinin de engelli olduğunu hatırlatarak, engelliler için Meclis’te yeni bir komisyon oluşturulması talebinde bulunduğunu açıkladı ve engellilere yönelik tutumların değiştirilmesi konusundaki görüşlerini dile getirdi.
Röportaj: Seyit Yoldaş Zengin
Seyit Yoldaş Zengin; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi. ‘Engellilere yönelik tutumların değiştirilmesi’ dersi kapsamında CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile yaptığı röportajını Bolu Gündem Gazetesi okuyucularına ulaştırmak istedi.
Zengin’in CHP’nin engelli Milletvekili Pavey ile yaptığı röportajın önemli ayrıntılarını yayınlıyoruz. Ama öncesinde Milletvekili Pavey’i tanıyalım…
Şafak Pavey’in biyografisi:
Uluslararası İlişkiler ve AB Çalışmaları eğitimini London School of Economics’de yüksek lisans derecesiyle tamamladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği dış ilişkiler sorumlusu ve insani yardım görevlisi olarak Cezayir, Mısır, İran, Lübnan, Suriye ve Cenevre ofislerinde, Orta Avrupa sözcüsü olarak Macaristan’da ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinde Sekretarya Başkanı olarak çalıştı. Afganistan ve diğer çatışma bölgelerinde çözüm aktivisti olarak yer aldı. Agos gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 3 kitap ve makalelerinin yanında çok sayıda belgesel filme imza attı. Son olarak İran’da görev yaptığı sürede gözlemlerini anlattığı anı ve biyografi kitabı “Nereye gidersem gökyüzü benimdir” yayınlandı.
“Eşit Hayat Hakkı”, “Tasarımda İnsani Düşünce” ve “Erişilebilirlik” hareketlerinin öncülerinden oldu. Harvard Üniversitesi, İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi ve Norveç Tasarım Konseyi ile ortak projeler yürüttü. 3 uluslararası ve 5 ulusal ödülün sahibidir. 2011 yılında Dünya Genç Girişimciler ve Liderler platformu –JCI tarafından insan hakları ve dünya barışına yaptığı katkılarıyla ‘Dünyanın En Başarılı Genci’ ödülüne layık görüldü.
24. dönem CHP İstanbul Milletvekili olarak, Türkiye-AB Uyum Komisyonu ve Akdeniz için Birlik Parlamenter Asamblesi üyesidir.
İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, Farsça ve Arapça bilen Pavey, işaret dili kullanabilmektedir.
-Mecliste engelinizle bağlantılı ne gibi problemler yaşıyorsunuz?
Erişilebilirlik. Açıkça görüldüğü kanaatindeyim. Ama şikâyetçi, değilim. Bir sorunun düzelmesi için önce görülmesi gerektiğine inanıyorum Benim varlığımda bunun görülmesini sağlıyorsa bunu olumlu görüyorum.
– Türkiye’de sizce engellilerin yaşadığı en önemli problem nedir?
On binlerce üstünde sivil örgütlenmesi olduğu halde hiçbir sorunun gerçekten çözülememiş olması. Demek ki sorunların çözümü için sivil toplum oluşturmanın yanında sorunları doğru tanımlamak da çok önemli. Sadaka kültürü ve bakışından hak merkezli insan hakları modeline geçişte sıkıntı olduğunu düşünüyorum.
– Bir milletvekili olarak engellilere yönelik ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?
Engelli sorunları araştırma komisyonu kurulması için önerge verdim. Sorunları doğru tanımlayıp, dünyadaki iyi örnekleri uygulamak.
– Dünyanın birçok ülkesini gezdiniz. Bu ülkelerde engellilere yönelik ne gibi farklı düzenlemeler gördünüz ve bu düzenlemelerden hangilerini Türkiye’de görmek istersiniz?
Avrupa Birliği ve İskandinav ülkelerin Sosyal devlet uygulaması engelli hayatını tümüyle düzlüğe çıkarmaya en niyetli maddelerdir diye düşünüyorum. Türkiye’de bunu hakkıyla uyguladığımız zaman hem Ortadoğu’ya hem de İslam ülkelerine asıl o zaman gerçek bir model olacağımıza inanıyorum.
– İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinde Sekretarya Başkanlığı yaptınız. Bu süre içinde engellilere yönelik ne tür çalışmalar yapıldığını bizimle paylaşır mısınız?
Engellilerin sadece ekonomik ve sağlık hakları değil eşit onur hakları üstüne yoğun bir çalışma yürüttük ve bu konuya dair 8. İnsan hakları sözleşmesi olan BM Engelli İnsan Hakları sözleşmesini çıkardık.
– 2011 yılında Dünya Genç Girişimciler ve Liderler Platformu tarafından “Dünyanın En Başarılı Genci” ödülünü almanız sizce gelecekteki çalışmalarınıza nasıl katkı sağlayacaktır?
Bence ödüller insana ‘doğru yolda gidiyorsun devam et’ cesareti veriyor ama diğer yanda da hata yapmamanız konusunda ilave bir hatırlatma ve denetleme mekanizması kuruyor. Bu değerli ödülünde benim hayatımda bu iki yönlü etkisi olacaktır.
Şafak Hanım sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz ve yoğun programınızda bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ederim.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)