TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “90’lı yıllarda yabancı heyetler Türkiye’ye geldiğinde ‘Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz’ diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu” dedi.

Eklenme Tarihi : 26 Haziran 2012 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 321 kez okunmuş.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “90’lı yıllarda yabancı heyetler Türkiye’ye geldiğinde ‘Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz’ diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu” dedi.

Bakan Şahin, Şehitkamil Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi Hibe Programı” tanıtım toplantısında, cumhuriyet tarihinde ilk kez 2005’te engellilerle ilgili çok önemli bir düzenleme, hukuki bir devrim yapıldığını belirtti.

Bu çalışmayla engellilerin birinci sınıf vatandaş olması, engellilerin önündeki eğitim, sağlık ve istihdam engelinin aşılması için hukuki altyapı oluşturulduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

“Ama bakıldı ki mecliste yapılan çalışmanın uygulanabilirliğinde, ulaşılabilirliğinde çok ciddi bir sorunumuz var. Yok saydığımız grupla beraber yaşamayı öğrenememişiz. Esas sorunun engelsizlerin kalbinde ve zihninde olduğu görüldü. Geldiğimiz noktada hayata eşit başlayan, ne olursa olsun, cinsiyeti, dini, dili, mezhebi, engelli, engelsiz, ne olursa olsun insan olarak doğan bireyin hak ettiği şekilde yaşaması ve onun potansiyelinden toplumun istifade etmesi hedef olarak belirlendi. Bunun için de eğitim şart denildi. Hayata başlayan herkes büyük bir rekabetle yoluna devam ederken ülkelerin, toplumların, bireylerin birbiriyle rekabet ettiği yerde eğitimin önündeki engeli kaldıramazsanız bu çocuklarımızı topluma kazandırmamızın mümkün olmadığı, dünyanın en mükemmel yasasını da çıkarsanız uygulamada sorunlar aşılamadığı sürece istenenin yapılamayacağı görüldü. 90’lı yıllarda yabancı heyetler Türkiye’ye geldiğinde ‘Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz’ diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu. Vatandaş olarak yerini alamıyordu. Ülkenin kalkınma hamlesinde potansiyeli kullandırılamıyordu.”

-“Engellinin yanındayız”-

Şahin, engellilerin eğitim ve rehabilitasyon imkanından istifade etmesi için önemli maddi kaynaklar ayrıldığını ifade ederek, “Bugün temel eğitimde 98,5 gibi eşit bir temsil ve eşit bir eğitim imkanı sağlandıysa buraya verilen desteklerin çok büyük etkisi oldu. Şimdi temel eğitimde yakaladığımız fırsat eşitliğini mutlaka ortaöğretim ve üniversitede de sağlamak, bu oranları yükseltmek zorundayız” diye konuştu.

Sağlıkta yapılan önemli reformlarla beraber artık engellilerin önündeki sağlıkla ilgili sorunların çözülmesi noktasında önemli yol alındığını bildiren Şahin, engellilerin rapor almasıyla ilgili yaşanan sıkıntıları bildiklerini ifade etti.

“Gecikmelerden dolayı problem yaşandığını biliyoruz. O yüzden çalıştaylar yapıldı. Yaşanan sorunların çözümü için çalışma yapıldı. Sağlık Bakanlığı ile sağlığın önündeki engelleri kaldırma noktasında iş birliği başlattık” diyen Şahin, çalışmalar tamamlandığında engellilerin eğitim ve sağlıkla ilgili bütün hizmetlerden pozitif ayrımcılıkla yararlanacağı noktaya geleceğini bildirdi.

Bakan Şahin, göreve geldiklerinde özellikle istihdam alanında boş kadrolar olduğunu, ulaşılabilirlikte şehirlerin sınıfta kaldığını, hala kaldırımlarda sorunlar olduğunu gördüklerini belirtti.

“Koca koca projeler gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti devletine bunun yakışmadığını” ifade eden Bakan Şahin, şunları kaydetti:

“Belediyelerimizin bir an önce bu eksikliği gidermesi gerektiğini, genel müdürlük olarak, bakanlık olarak ne yapmamız gerektiğini çalıştık, çeşitli toplantılar yaptık. Türk Standartları Enstitüsü ile eksik olduğunu düşündüğümüz bütün standartları tamamladık. 7 koca yıl geçti, 7 Temmuz’da doluyor. Şimdi birtakım çalışmalarla bunun 3 yıl daha uzatılmasıyla ilgili torba yasaya bir madde konulacağını duyduk, hemen müdahale ettik. Engellinin yanındayız.”

Bakan Şahin, 3 yılın uzun bir süre olduğunu belirterek, engelli vatandaşların ulaşması gereken her yere ulaşabileceği altyapının oluşturulması için çalışma yapacaklarını, bunun için kurul oluşturacaklarını, bunu denetleyeceklerini söyledi.

Şahin, “İl ve ilçelerdeki durumu raporlayıp takip edeceğiz. Yapmayana da gereğini yapacağız” diye konuştu.

Muhabir: Adem Yılmaz / Sevil Çelik

Yayıncı: Hande Cankar

Kaynak: AA


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)