TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Anadolu Ajansı ile yaptığımız röportajımızın google çeviriden Türkçe’ye dönüştürülmüş şeklidir.

Eklenme Tarihi : 12 Ekim 2019 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 347 kez okunmuş.

Anadolu Ajansı ile yaptığımız röportajımızın google çeviriden Türkçe’ye dönüştürülmüş şeklidir.

İşaret dili:
Kapsayıcı insan haklarının anahtarı,
Avukatlık grubu başkanı, işaret diline duyulan ihtiyacın yaşamın her alanında ortaya çıkabileceğini söylüyor.
ANKARA
Yaşamın her kesiminden insanlar, engelliler için bir savunuculuk grubu başkanına göre, herhangi bir ortamda dilin gerekebileceği için işaret dilini öğrenmelidir.

“Engelliler ve Aileleri Derneği (TEDAY) Genel Başkanı Ilimdar Boztas,” Engelliler ve Aileleri Derneği (TEDAY) Başkanı Ilimdar Boztas özel bir röportaj.
“Aynı kurumları, aynı parkları, aynı dünyayı paylaşıyoruz” dedi. 20 yaşında görüşünü kaybeden Boztaş, toplumun milyonlarca işitme engelli kişiyi görmezden gelemeyeceğini vurguladı.
Engellilerin karşılaştığı engeller;

Boztas, Türkiye’de yaklaşık 11 milyon engellinin eğitim ve erişilebilirlikten çevre planlaması ve istihdama kadar çeşitli alanlarda günlük yaşamda pek çok engelle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Boztas, “Erişilebilirlik, raylar veya rampalar ile sınırlı değildir,” dedi. İşaret dilinde bilgiye, teknolojiye, eğitime ve iletişime erişimin de bir insan hakkı olduğunu vurguladı.
“İşitme engelli bireyler, çeşitli kurumlarda iletişim sağlayarak günlük yaşamlarına ve çalışmalarına devam edebilmelidir.
“İşaret dilinde iletişim kurabilen yetkililer kamu kurumlarına, örneğin hastanelerde, belediyelerde veya noterlerde görevlendirilmelidir” diye ekledi.
Boztaş, engellilere yönelik istihdamın da artırılması gerektiğini vurguladı.
Boztaş, “Türkiye’de istihdamın% 3 ile sınırlandırılmış istihdamının neredeyse tamamen dolu olduğunu belirtti.” Diyen Boztas, bunun% 5’e yükseltilmesi tasarısının engelliler için daha büyük fırsatlar sağlayabileceğini belirtti.Boztas, “Vali, bölge belediyesi ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla yaptığımız istişareler sonucunda Türkiye’nin Kamu Personeli Seçme Sınavı [Türkçe Kısaca KPSS] için kurslar aldı,” dedi. TEDAY şu anda kamu sektöründe çalışmaktadır.
Eğitim ve engelli;

Boztas, “Okula yeni başlayan ve eğitim sürecine adapte olacak engelli çocuklar var.” Dedi.
“Okullarının onlara karşı hassas olduğunu görürlerse daha kolay adapte olurlar ve adım adım başarıya ilerlerler. Öğretmenlerimiz ve velilerimiz bu konuda büyük sorumluluk üstlenir” diye vurguladı.
Engelli çocuklara yönelik olumsuz tutumların daha düşük motivasyon ve hedeflerle sonuçlandığını ekledi.

“Dikkatle yaklaşıldığında, işbirliği yapabilir ve daha büyük başarılar elde edebilirler” diye ekledi.
Boztaş, özel sektör işyerleri de dahil olmak üzere engellilere yönelik düzenlemeler yapmak için toplumun tüm üyelerinin eşit derecede sorumlu olduğunu vurguladı.
“Çok basit düzenlemeler hem engelli toplulukları hem de yaşlıları ele alabilir” dedi.
Dünya Sağırlar Federasyonu’na göre, gelişmekte olan ülkelerde% 80’den fazla olan dünya çapında yaklaşık 72 milyon sağır insan var. Toplu olarak, 300’den fazla farklı işaret dili kullanıyorlar.
BM’ye göre, işaret dilleri yapısal olarak konuşulan dillerden farklı olarak tamamen aşınmış doğal dillerdir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sağır olan insanların insan haklarının tam anlamıyla yerine getirilmesinde işaret dilinin önemi konusunda farkındalık yaratmak için 23 Eylül’ü Uluslararası İşaret Dilleri Günü olarak belirledi.
İlk Uluslararası İşaret Dili Günü, 2018 yılında “İşaret Dili Olan Herkes Dahil!” Temasıyla kutlandı.


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)