TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

DİKKAT EKPSS TERCİHLERİ 13-22 TEMMUZ 2016 TARİHLERİ ARASINDADIR! İŞTE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Eklenme Tarihi : 11 Temmuz 2016 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 518 kez okunmuş.

Adaylar tercihlerini, 13-22 Temmuz 2016 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.

Sınavlar Haberi – 10 Temmuz 2016 Pazar – 19:13

Resmi büyütmek için üzerini tıklayın…
Adaylar tercihlerini, 13-22 Temmuz 2016 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece tercih süresi içinde (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Adaylar, ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2016-EKPSS/KURA Tercihleriniz başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde(https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde(https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir.

Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifresini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerde adayın kendisi sorumlu olacaktır.

2016-EKPSS/KURA İle Engelli Memur Yerleştirme Tercih Kılavuzuna göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Danıştay 12.Daire Başkanlığının 27/06/2013 tarihli ve E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararı gereğince Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıflarına dahil adayların ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara (Tekniker, Teknisyen, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Teknikeri gibi kadrolara) başvurmak istedikleri takdirde, EKPSS tercih işlemlerinde en üst öğrenim düzeyinden EKPSS’ye girerek elde etmiş oldukları puanları ile alt öğrenim düzey(ler)indeki kadrolara başvuru yapabileceklerdir.

Adayların eğitim bilgileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais.osym.gov.tr) adaya ait kayıt bilgilerinde yer almaktadır. Tercih işlemlerinde ve yerleştirmede Merkezimiz tarafından bu bilgiler kullanılacaktır. Adaylar, ais.osym.gov.tr adresinden eğitim bilgilerini kontrol ederek tercihlerini yapmalıdır.

Adaylar, aynı düzeyde birden fazla ortaöğretim/ön lisans/lisans eğitim bilgisinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydını sağlayabileceklerdir. Aynı öğrenim düzeyinde birden fazla diplomaya sahip adaylar, aynı anda her iki diplomalarında yazan program/alanlarına (sistemde kayıtlı bilgileri doğrultusunda) yönelik tercih yapabileceklerdir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais.osym.gov.tr) eğitim bilgileri eksik veya hatalı olan adaylar ile Danıştay 12.Daire Başkanlığının kararı gereğince alt öğrenim düzeyindeki kadrolardan tercih yapabilecek durumda olanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais.osym.gov.tr) alt öğrenim düzeyine ilişkin eğitim bilgisi yer almayanlar, 13-22 Temmuz 2016 tarihleri arasında resmî iş günlerinde ve resmî iş saatlerinde, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden bu bilgilerinin sisteme kaydını yaptırabileceklerdir. Bu bilgilerin sisteme işlenebilmesi için adayların, ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri ve ekte yer alan Başvuru Merkezlerine giderken mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları zorunludur. Onaylı belge görevlilerce teslim alınacaktır. (Belgenin aslı ve bir fotokopisi adayın yanında bulunmak kaydıyla fotokopi belge, aslı kontrol edilerek başvuru merkezi görevlisi tarafından teslim alınacaktır.) Adaylar 3,00 TL hizmet ücreti ödeyecektir. Tercih işlemleri için aday tarafından Merkezimize gönderilen mezuniyet/öğrenim durumu belgeleri işleme alınmayacaktır. Sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri ve ekte yer alan Başvuru Merkezleri tarafından yapılacak güncellemeler EKPSS tercih/yerleştirme işlemi için geçerli olacaktır.

Eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olan adaylar tercih bildiriminden önce ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri ve ekte yer alan Başvuru Merkezlerinde eğitim bilgilerinin güncellenmesini sağlayacak sonra tercihlerini bildireceklerdir. Tercih bildirdikten sonra eğitim bilgi değişikliği yapıldığı takdirde, adayların tercih süresi içerisinde (https://ais.osym.gov.tr) adresinden tercih güncelleme sayfasına girerek tercihlerini yeniden bildirmeleri zorunludur. Eğitim bilgilerinde yapılmış olan değişiklikler önceki eğitim bilgisine göre yapılan tercihleri geçersiz hale getirebileceği için adaylar tarafından tercihlerin yeniden bildirilmesi işleminin mutlaka yapılması gerekmektedir.

2016-EKPSS’ye ortaöğretim düzeyinde başvuran adayların, başvurudaki ortaöğretimdeki alan/dal bilgileri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) MEB e-okul sistemine uyumlu olabilmesi amacıyla ekte yer alan “Alan/Dal Dönüşüm Tablosu” doğrultusunda yeniden düzenlenerek başvuru ekranına yansıtılmıştır. Adayların bu bilgileri dikkatlice incelemeleri ve varsa düzeltmeleri tercih süresi içinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinde yaptırmaları gerekmektedir. ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri ve ekte yer alan Başvuru Merkezlerinde eğitim bilgisi ile ilgili tüm değişiklikler onaylı resmî belge ile yapılmaktadır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Bu değişikliklerin yapılması amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/diploma, mezuniyet vb. öğrenim belgeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM sistemine aktarılan bilgilerde değişiklik yapılamaz. Bu bilgiler MEB e-okul sisteminden değiştirildikten sonra ÖSYM kayıtlarına yansıtılır.

Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması

Yerleştirme sonuçları, adayların adreslerine postalanmayacaktır. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’ninhttps://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.

EKPSS 24 Nisan 2016 Pazar günü yapılmıştır.

Kura için başvurular 16 Mayıs 2016 tarihinde sona ermiştir.

Sınava girmeyen ya da kura için kayıt yaptırmayanlar bu tercih döneminde tercih yapamayacaklardır.

Aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana öncelik tanınır.

SIK SORULAN SORULAR

1. Tercih Kılavuzu Başvuru Özel Şartları Var mıdır?

Tercih kılavuzlarında ilan edilen kadrolara atanmak için başvuracak adayların kadro için aranılan şartların “tamamını” taşımaları gerekmektedir. Bu şartları taşımayan adayların yerleştirilseler dahi atamalarının yapılması mümkün değildir. Ayrıca çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyemeyen adayların, sınav/kuraya başvurarak bir kadroya yerleştirilseler bile, ilgili kurum tarafından atamaları yapılmaz.

Tercih Kılavuzu Başvuru Genel Şartları Tercih kılavuzlarında ilan edilen kadrolara atanmak için başvuracak adayların aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir.

1) Türk vatandaşı olmak.

2) 18 yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.)

3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

4) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

5) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.

6) “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre alınmış veya bu Yönetmelikçe Kabul edilen en az %40 oranında engelli olunduğunu gösteren sağlık kurulu raporuna sahip olmak.

7) Çalışabilir durumda olmak.

8) Tercih edilecek kadrolar için aranan diğer başvuru ve atanma şartlarını taşımak.

Adayların tercihlerini yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

1) Adayların tercih edecekleri kadroda yer alan öğrenim koşuluna ve bu kadro için aranılan niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir.

Örneğin: Tercih yapacağınız bölüm için Bilgisayar Sertifikası istenmişse, bu sertifikaya sahip olmuş olmanız gerekir (Ayşe SARI)

2) Adayların tercih edecekleri kadrolar için birden fazla öğrenim (alan/dal/bölüm veya programı) belirtilmiş ise, bunlardan sadece birinden mezun olmuş bulunmaları yeterlidir.

3) Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgelerine ve tercih edecekleri kadrolara ilişkin; sertifika vb. istenilen diğer belgelere, tercih işleminin son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir.

Mezun olunan eğitim düzeyi, program/alan ile ilgili nitelik koşulunu karşılamadığı bir kadroya tercihleri arasında yer veren adayların yerleştirilmeleri halinde ilgili kurum tarafından atamasının yapılmayacağını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

2. Mezun Durumunda Olamama İle İlgili Durum Nedir?

Adaylar tercihlerini, sınava girdikleri öğrenim düzeyindeki kadrolar arasından yapmak zorundadırlar.

Sınava girilen öğrenim düzeyinden mezun olamama veya sınavdan sonra daha üst bir öğrenim

düzeyinden mezun olma gibi nedenler, adaya, sınava girdiğinden farklı bir düzeyde tercih yapma hakkı tanımaz. Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercih süresinin son günü itibariyle sınava girilen öğrenim düzeyinden mezun olunması zorunludur. Tercih işlemlerinin son günü tarihi itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile atamaları yapılmaz.

EKPSS Sonucu İle Yerleştirmenin Yapılması Yerleştirme işleminde adaylar puanlarına ve tercih sıralarına bakılmak suretiyle kadrolara yerleştirilir. Yerleştirme yapılırken sınava girilen öğrenim düzeyi, cinsiyet, mezun olunan alan/dal/bölüm/program ile kadrolar için aranan nitelikler arasındaki tutarlık elektronik ortamda kontrol edilir. Bunlardan birinde bile bir tutarsızlık tespit edildiği takdirde söz konusu tercih iptal edilir.

3. Çalışabilir İbareli Rapor Nedir?

EKPSS/kuraya; Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler katılabilir.

Bu hüküm gereği; çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyemeyen adayların, sınav/kuraya başvurarak bir kadroya yerleştirilseler bile, ilgili kurum tarafından atamaları yapılmaz.

Bu nedenle, mevcut raporla başvuru yapan adaylar mümkünse atanmadan önce, atandıktan sonra da mecburen ‘’çalışabilir’’ ibareli rapor almalıdırlar.

ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilmesi yapılan engelli adaylardan, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerek görülmesi halinde atama işlemleri öncesinde çalıştırılamayacağı işlerin niteliği belirtilmeyenlerin sağlık kurulu raporlarında ve raporla ilgili diğer hususlarda hasıl olan tereddütleri gidermek amacıyla tekrar sağlık kurulu raporu talep edilebilir.

4. Kimlerin Atamaları İptal Edilir/Kabul Edilir?

Emeklilik/Yaşlılık Maaşı Alanlar Hakkında: 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmüne göre herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, genel bütçeye dâhil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına tekrar açıktan atanamayacakları öngörüldüğünden bahisle, EKPSS/kuraya başvuruda bulunacak engelli adayların yerleştirme amacıyla yapacakları tercihlerde bahsi geçen kurumları tercih edemeyecekleri, tercihleri sonucunda yerleştirilseler dahi bu kurumlarca

atamalarının yapılmayacağı, yapılmış ise iptal edileceği hususunu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Yaş Sınırı İle İlgili: 65 yaşını dolduran engelli adayların EKPSS/kuraya başvuruda bulunmaz. Bu sınava ve kuraya katılanlardan yerleştirme tarihinde 65 yaşını dolduracak olanlar için EKPSS/kura sonuçları kazanılmış hak teşkil etmez.

Halen Engelli Kadrosunda Çalışanlar Hakkında: Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik hükmüne göre halen herhangi bir kadroda çalışmakta olan engelli adaylar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulunduğu kadrodan farklı olmak kaydıyla mezunu olduğu eğitim programı itibarıyla ihraz etmiş olduğu unvana ilişkin kadrolar hariç olmak üzere, başka kurumlara ait aynı veya emsal unvanlı kadroya yerleştirilmek amacıyla EKPSS/kuraya başvuruda bulunmaz, başvuru yaparak yerleştirilse dahi ataması yapılmaz.

Farklı bir kadroda tercih yapıp yerleşenlerin atandıkları kamu kurumuna geçi yapabilmeleri için çalıştıkları kurumdan muvafakat almaları zorunludur. Aksi halde atandıkları yere geçişleri mümkün olmayacaktır. Devlet Memurları Kanununa (Bakınız 97. Madde) göre istifa edilmesi halinde 6 ay memurluğa dönülemeyeceğine göre ve bu 6 içinde kazanılmış atanma süresi sona ereceğinden istifa etmek çözüm değildir. Bu konuda kurum inisiyatifinin olumlu bir şekilde alınması için amirlere durumun net ifade edilmesi gerekir. Bu durumda olumsuz sonuç alanların yapabileceği son şey hukuki süreç başlatmaktır.

Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunanlar Hakkında: ÖSYM Başkanlığınca yapılacak yerleştirme işlemlerinde engelli adayların beyanları, başvuru bilgileri ve tercihlerindeki esas alınacak olup, gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmayacağı, atamaları yapılmış ise iptal edileceği, ayrıca bu kişiler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacağı hususunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

A Grubu Kariyer Meslek Kadrolarına Engellilerin Atanması Hakkında: EKPSS sonucunda alınan puanlar “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacaklar Sınavlar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre A grubu kariyer meslek kadrolarına başvuruda kazanılmış hak teşkil etmez. Engelli adayların A grubu kariyer meslek kadrolarına başvuruda bulunabilmeleri için KPSS’ye katılmaları gerekmektedir

A Grubu (Kariyer Meslek) Nedir? Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. Bu meslekler A Grubu puanlar denilen KPSS puanları ile alım yapılan mesleklerdir.

5. Kura İle Yerleştirme Nasıl Yapılır?

İlköğretim/ortaokul/ilkokul düzeyinde kuraya başvuran adaylar arasından kura çekimi ile tercihlere göre yerleştirme yapılır.

Kura yerleştirmeleri yapılırken; Kadrolar için aranan öğrenim düzeyi, cinsiyet vb. nitelikler arasındaki tutarlık kontrol edilir, bunlardan herhangi birinde bile bir tutarsızlık tespit edildiği takdirde söz konusu tercih iptal edilir.

6. Komisyon Teşkili, İstenilecek Belgeler ve Atanma Hakkında Kurumların Görevleri Nelerdir?

EKPSS/Kura ile engelli alım talebinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına, engelli personel yerleştirilmesi halinde, bu kamu kurum ve kuruluşlarında “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” uyarınca bir komisyon oluşturulur. Adaylar yerleştirme ilanını takip eden 15 günlük süre içinde yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşuna, atanmak üzere aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte başvurur.

Söz konusu komisyonca, adaylarca ibraz edilen belgelerin kadro koşullarına uygunluğu incelenir.

Bu çerçevede, yerleştirilen adayın;

1) Kadronun gerektirdiği eğitim düzeyine ilişkin diploma aslının veya noter onaylı bir suretinin veya geçici mezuniyet belgelerinden herhangi birisine sahip olup olmadığı,

2) Diploma veya mezuniyet belgesi ya da eğitimini yurtdışında tamamlamış olanlar için diploma denklik belgesinin aslının veya noter onaylı bir suretinin olup olmadığı,

3) Kadro için özel şart olarak istenilen belge, sertifika, bonservis ve benzerinden herhangi birisine sahip olup olmadığı,

4) “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre alınmış veya bu Yönetmelikçe geçerliliği kabul edilen sağlık kurulu raporuna sahip olup olmadığı,

5) Atama yapacak ilgili kurum veya kuruluşların tabi olduğu personel atama yönetmeliklerindeki diğer şartları taşıyıp taşımadığı hususu incelenecektir.

Yapılan inceleme sonucunda; şartları taşıyan adayların yerleştirildikleri kadrolara atanmaları komisyonca teklif edilecektir. Ataması teklif edilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, yerleştirme yapılan kadroya ilgili kurum tarafından doğrudan atanacaklardır.

Yerleştirildikleri halde atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan veya gerekli belgeleri süresi içinde yerleştirildiği kuruma teslim etmeyen adayların atamaları yapılmayacaktır.

Bir yerleştirmede; EKPSS puanı ile bir kadroya yerleşen adaylar (bir kadro için istenen tüm koşulları taşımadığı için ataması yapılmayanlar dâhil), aynı EKPSS puanı ile tekrar yerleştirme işlemine alınmazlar. Bu yerleştirmede, kura ile yerleşen adaylar ise (bir kadro için istenen tüm koşulları taşımadığı için ataması yapılmayanlar dâhil) EKPSS/kura için yapılacak yeni bir başvuruya kadar tercih yapamazlar ve yerleştirme işlemine alınmazlar.

Sadece kura ile yerleştirmeye katılacaklar için başvuru süresi 3-16 Mayıs 2016 tarihleri arasındadır. Bu tarihler arasında Kura ile yerleştirme için ÖSYM sistemine başvuru yapmayan veya kura başvuru ücretini yatırmayan adaylar, kura ile yerleştirme için tercih yapamazlar ve kura ile yerleştirme işlemine alınmazlar.

7. Hak İddia Edilemeyecek Durumlar Var mıdır?

EKPSS’de yüksek puan almak veya kurada adı çıkmak, Tercih Kılavuzlarında yer alan kadroya yerleştirmede tek başına bir hak teşkil etmeyecektir. Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir.

Atama için öngörülen niteliklere sahip olmayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir. Ayrıca, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanacaktır.

Yerleştirmede adayların ÖSYM kayıtlarındaki bilgileri esas alınacaktır. Bu bilgilerde gerçeğe uymayan hususlar tespit edildiği takdirde, yerleştirme yapılsa bile ilgili kurum tarafından atamaları yapılmayacaktır. Adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir.

Yukarıdaki bilgiler ÖSYM 2016 EKPSS Klavuzundan alınmıştır.

EKPSS İçin Engelli Sağlık Raporunun Sürekli ya da Süreli Olması Konusunda Bilgi

Engelli sağlık raporu sürekli ya da süreli olsun, EKPSS başvurusu için kullanılır. Burada şuna dikkat edilmelidir: 1 ya da 2 yıllık raporlar süresi içinde yenilenmesi gerekeceğinden (burada kazanılmış bir hak söz konusu değildir), engel oranı % 40’ın altına düşerse, atanma esnasında, engelli sağlık raporu ibraz edemeyeceğinizden, yerleştirme gerçekleşemez. Çünkü artık engelli olarak değerlendirilemezsiniz. Bu durumda atanmanız mümkün olmayacaktır. Atandıktan sonra engel oranı düşenler memurluk haklarını kaybetmezler ancak engelli memur olarak kullandıkları hakları kullanamazlar. Bu kişilerin engellilik erken emekliliğinden yararlanması da mümkün değildir.

Sınav ve Kura Sonucu Atanma Durumunda Kurumlar Yeniden Engelli Sağlık Raporu İsteyebilir mi?

Evet isteyebilir. Engelli sağlık raporu süresi belirlenen bir rapor ise işe yerleştirilmiş olsanız dahi raporu yenilemeniz gerekir. Kurumlar için önemli olan engelli bireyin çalışıp çalışamayacağına, hangi alanlarda çalışıp hangi alanlarda çalışamayacağının belirlenmesidir. Başvuru esnasında ‘’çalışabilir’’ ibaresi istenmiyor ancak yerleştirme esnasında kurum bu raporu isteyebilir. Örnekleri de yaşanmaktadır.

Çalışabilir ibareli rapor alacakların; öncelikle mevcut raporları halen geçerli ise İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe vererek, eski rapora itiraz eder, ‘’çalışabilir’’ ibareli rapor isteklerini belirtirler. İl Sağlık Müdürlüğü, kişiyi bir hastaneye sevk eder. Burada edinilmiş hakkın kullanımının sağlanması için; ‘’çalışabilir’, ya da ‘’istihdam edilebilir’’ ibareleri mutlaka yazdırılır. Bunun yanında engel durumuna uygun çalışabileceği/çalışamayacağı alanlar belirtilir. Örneğin; kişinin zihinsel yetersizliği var ise; ‘’zihinsel faaliyetleri gerektiren işlerde çalışamaz’’, tekerlekli sandalyede bir kişi için; ‘’ayakta yapılacak işlerde çalışamaz’’ ve bunun gibi engel durumlarına özel ifadeler yer alır.

Bu konuda Devlet Personel Başkanlığının mütalaası şudur:

Devlet Personel Başkanlığı görüş: (08/05/2014-2118) (04/11/2014-5935)

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesinde; “(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez. (2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 2014/2 EKPSS/Kura İle Engelli Memur Yerleştirme Tercih Kılavuzunun 2.3 Başvuru Özel Şartları başlıklı bölümünün 9. maddesinde; “İlgili kamu kurum ve kuruluşları gerek görülmesi halinde Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu

Raporları Hakkında Yönetmeliğin 10.maddesi hükmüne göre yerleştirilen engelli adaylardan, atama işlemleri öncesinde çalıştırılamayacağı işlerin niteliği belirtilmeyenler ile sağlık kurulu raporlarında hasıl olan diğer tereddütleri gidermek amacıyla tekrar sağlık kurulu raporu talep edilebilecektir.” ifadesi bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, ilgilinin engel durumu göz önünde bulundurularak memur kadrosunda istihdam edilip edilemeyeceğinin tespiti ve rapordaki diğer tereddütlerin giderilmesi amacıyla bahse konu raporunun mezkur Yönetmelik hükümlerine göre yeniden değerlendirilmesinin istenilebileceği mütalaa edilmektedir.

Daha açıklayıcı olması için aşağıdaki soru ve cevaplar Devlet Personel Başkanlığı sitesinden alınmıştır. ( http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/gorus/)

EKPSS/Kura sonucu bir kadroya yerleşen aday bir sonraki yerleştirmelere başvurabilir mi?

Herhangi bir kadroya yerleştirilen aday “aynı EKPSS puanı veya kura kaydı” ile takip eden bir sonraki yerleştirme için tercihte bulunamaz.

EKPSS ile işe yerleşen kişi; bir sonraki sınava başvuru yapabilir. Ancak; yerleştiği kadrodan tercih yapamaz, yapsa bile atanamaz. Bu kişi mutlaka farklı bir kadroyu tercih edebilecek yeterliliğe sahip olmalıdır. Örneğin ilk ataması lise mezunu olarak; yardımcı hizmetler kadrosundan olan bir kişi, bir sonraki sınava girer, bu kişi ön lisans/ lisans mezunu oldu ise, diplomanın gerektirdiği ve aldığı puana göre yardımcı hizmetler kadrosu dışında kadro tercihini yapabilir. Bu durumda ikinci kez EKPSS’ den ataması yapılan kişinin ilk memuriyet yaptığı yerden yeni atandığı yere geçişi, Devlet Memurları Kanununun kurumlar arası geçiş hükümleri gereğince yapılır. İlk kurumun mutlaka muvafakat vermesi gerekir.

Not: Bu durumda muvafakat için engellilere tanınmış özel bir hak yoktur (Ayşe SARI).

Emekliler engelli memur olarak atanabilirler mi?

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadırlar.

Not: (Ayşe SARI) Örneğin SSK’ dan emekli olan biri, EKPSS sonucu Herhangi bir bakanlığa ait bir memur kadrosuna atanamaz. Ancak yukarıda sayılan yerlerde istihdam edilirler. Dikkat! Bu şart emekliler içindir.

Halen memur statüsünde çalışanlar engelli memur olarak atanabilirler mi?

Halen memur statüsünde istihdam edilenler istihdam edildikleri kamu kurum veya kuruluşunun muvafakatini alarak EKPSS/Kura sonucuna göre yerleştirildikleri kuruma atanabilirler.

Not: (Ayşe SARI) Dikkat! Bu şart, daha önce EKPSS ile atananlar için değildir.

Halen sözleşmeli statüde ya da işçi statüsünde çalışanlar engelli memur olarak atanabilirler mi?

Sözleşmeli statüde veya işçi statüsünde çalışanlar EKPSS/Kura yöntemiyle yerleştirildikleri takdirde çalıştıkları özel veya kamu kurumundan istifa edip yerleştikleri kadroya memur statüsünde atanabilirler.

Dikkat! Bu hüküm sadece özelde ve kamuda işçi olanlar içindir. Halen memur olanlar için değildir (Ayşe SARI).

Engelli memur alımı amacıyla yapılan EKPSS, kura ve yerleştirme işlemlerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya istenilen belgeleri haiz olmayan adaylar hakkında hangi işlemler yapılır?

Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya evrak üzerinde sahtecilik yapan adayın ataması iptal edilecek ve hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Engelli raporu olup EKPSS ve Kura için başvuru yapıp sınava girdikten sonra engelli sağlık raporunda engel oranı %40’ ın altına düşenler EKPSS sonucuna göre atama görebilir mi?

Devlet Personel Başkanlığı görüş: (14/11/2014-6219)

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğe gör; Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler sınava girebilmektedirler. ‘’EKPSS veya kura sonucuna göre yerleştirildiği halde atama için aranılan koşulları taşımayan veya istenilen belgeleri süresi içerisinde getirmeyen adayların atamaları yapılamaz’’ ve “EKPSS ve kura sonucuna göre yerleştirilmiş olmak bu maddede sayılanlar için herhangi bir hak teşkil etmez.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler gereği; çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyemeyen adayların, sınav/kuraya başvurarak bir kadroya yerleştirilseler bile, ilgili kurum tarafından atamaları yapılmaz.” ifadeleri bulunmaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, EKPSS ye girmiş veya Kura kayıtlarına başvuru yapmış olmak engelli memur alımı amacıyla ilan edilecek kadrolara yerleştirme ve atama yapılması için doğrudan bir hak teşkil etmemekte olup, adayların bahse konu kadrolara atanabilmesi için tercih kılavuzlarında aranılan şartları yerleştirme işlemi sonrasında ilgili kurumlarca gerçekleştirilecek atama süreci içerisinde taşıyor olmaları gerekmektedir.

Bu itibarla, engelli raporu olup sonradan bu vasıflarını yitirenler; tercih yapamayacaklar, sınav ve kura ile atansalar dahi ilgili kurum tarafından işe yerleştirilemeyeceklerdir.

Ayşe SARI/Kamubiz.com Özel Haber

SİME-SEN Engelliler Komisyon Başkanı

GATA Engelli Danışma ve Koordinasyon Birimi

Sorularınız için: aysegiresunlu@hotmail.com


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)