TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

EKPSS İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Eklenme Tarihi : 19 Ocak 2016 Kategori : Engelli Memur Seçme ,Yerleştirme,Tercih ve Sınavlar, Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 5.284 kez okunmuş.

Engelli memur olarak atanabilmek için öngörülen bir yaş şartı var mıdır?

Engellilerin memur olabilmesi için 18 yaşını tamamlamış olmaları (veya bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerin en az 15 yaşını doldurmuş olmaları ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kaza-i rüşt kararı almaları) gerekmektedir.

Engelli memur olabilmek için aranılan üst yaş şartında ise 65 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir.

 

Lisans mezunu aday önlisans veya ortaöğretim düzeyinden de EKPSS’ye başvuru yapabilir mi?

Lisans düzeyinden mezun olan aday EKPSS’ye sadece lisans düzeyinden başvuru yapabilir. Lisans düzeyinden mezun olmasına rağmen önlisans ya da ortaöğretim düzeyinden sınava giren ve sonrasında yerleşen adayların ataması yapılmamakta, ataması yapılan ve durumları sonradan tespit edilenlerin ise atamaları iptal edilmektedir.

EKPSS/Kura sonucu bir kadroya yerleşen aday bir sonraki yerleştirmelere başvurabilir mi?

Herhangi bir kadroya yerleştirilen aday “aynı EKPSS puanı veya kura kaydı” ile takip eden bir sonraki yerleştirme için tercihte bulunamaz.

Engelli işçi olarak istihdam edilebilmek için de Devlet Personel Başkanlığına mı başvuru yapılması gerekmektedir?

Engellilerin işçi olarak istihdamı 4857 sayılı İş Kanununda ayrıca düzenlenmiştir. Engelli işçi statüsünde istihdam edilebilmek için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

Emekliler engelli memur olarak atanabilirler mi?

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadır.

Halen memur statüsünde çalışanlar engelli memur olarak atanabilirler mi?

Halen memur statüsünde istihdam edilenler istihdam edildikleri kamu kurum veya kuruluşunun muvafakatini alarak EKPSS/Kura sonucuna göre yerleştirildikleri kuruma atanabilirler.

Halen sözleşmeli statüde ya da işçi statüsünde çalışanlar engelli memur olarak atanabilirler mi?

Sözleşmeli statüde veya işçi statüsünde çalışanlar EKPSS/Kura yöntemiyle yerleştirildikleri takdirde çalıştıkları özel veya kamu kurumundan istifa edip yerleştikleri kadroya memur statüsünde atanabilirler.

Engelli memur alımı amacıyla yapılan EKPSS, kura ve yerleştirme işlemlerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya istenilen belgeleri haiz olmayan adaylar hakkında hangi işlemler yapılır?

Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya evrak üzerinde sahtecilik yapan adayın ataması iptal edilecek ve hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

EKPSS ile yerleşen ve halen çalışmakta olan memur veya memur adaylarının engelli kontenjanına dahil edilebilmeleri mümkün müdür?

Engelli olduğuna dair en az %40 oranında sağlık kurulu raporu bulunan memur veya memur adayları çalışmakta oldukları kuruma müracaat etmeleri ve sağlık kurulu raporlarını ibraz etmeleri halinde özürlü kontenjanına dahil edilebilmekte ve engellilere sağlanan haklardan da yararlanabilmektedirler.

Engelli memurlar kendilerine mevzuatla sağlanan haklardan faydalanabilmek için nereye müracaat etmelidir?

Sağlanan haklardan faydalanabilmek için istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına müracaat etmelidirler.

Engelli kadrosu var mıdır?

Mevzuatta engelli kadrosu olarak tanımlanmış kadro bulunmamakta olup, engelliler Devlet memurluğu için ihdas edilmiş değişik unvanlı kadrolarda istihdam edilmektedir. Engelli alımı yapılacak kadroları mevzuatta öngörülen oranda alımı yapacak olan ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kendileri belirlemektedir.

KURA’ ya kimler katılabilir?

Devlet Personel Başkanlığı görüş: (08/05/2014-2118)

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinde; ilkokul, ortaokul, ilköğretim ve özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunlarının kura usulüne tabi oldukları hususu düzenlenmiştir.Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 03/05/2014 tarihli ve 32501511/410.02/957773 sayılı yazısında; “4 üncü sınıfı bitirenlerin ilkokul düzeyinde eğitim görmüş oldukları, 5 inci sınıftan ayrılmış veya beşinci sınıf için açık ortaokula kayıt yaptırmış olanların ilkokul mezunu sayılacağı değerlendirilmektedir.” görüşü tesis edilmiştir.Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, engelli memur alımı amacıyla yapılacak olan kura başvurularına kayıt yaptırabilmek için ilkokul, ortaokul, ilköğretim ve özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu olmak gerektiği, ilkokul 5 inci sınıftan ayrılmış olanların da Milli Eğitim Bakanlığının mezkur görüşü kapsamında ilkokul mezunu sayılacağı göz önünde bulundurulduğunda bu kişilerin kura başvurularına katılabileceği değerlendirilmektedir.

Atama yapılan kurumlar tekrar sağlık raporu isteyebilir mi?

Devlet Personel Başkanlığı görüş: (08/05/2014-2118) (04/11/2014-5935)

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesinde; “(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez. (2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 2014/2 EKPSS/Kura İle Engelli Memur Yerleştirme Tercih Kılavuzunun 2.3 Başvuru Özel Şartları başlıklı bölümünün 9 uncu maddesinde; “İlgili kamu kurum ve kuruluşları gerek görülmesi halinde Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin 10 uncu maddesi hükmüne göre yerleştirilen engelli adaylardan, atama işlemleri öncesinde çalıştırılamayacağı işlerin niteliği belirtilmeyenler ile sağlık kurulu raporlarında hasıl olan diğer tereddütleri gidermek amacıyla tekrar sağlık kurulu raporu talep edilebilecektir.” ifadesi bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, ilgilinin engel durumu göz önünde bulundurularak memur kadrosunda istihdam edilip edilemeyeceğinin tespiti ve rapordaki diğer tereddütlerin giderilmesi amacıyla bahse konu raporunun mezkur Yönetmelik hükümlerine göre yeniden değerlendirilmesinin istenilebileceği mütalaa edilmektedir.

Engelli raporu olup EKPSS ve Kura için başvuru yapıp sınava girdikten sonra engelli sağlık raporunda engel oranı %40’ ın altına düşenler EKPSS sonucuna göre atama görebilir mi?

Devlet Personel Başkanlığı görüş: (14/11/2014-6219)

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğe gör; Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler sınava girebilmektedirler. ‘’EKPSS veya kura sonucuna göre yerleştirildiği halde atama için aranılan koşulları taşımayan veya istenilen belgeleri süresi içerisinde getirmeyen adayların atamaları yapılamaz’’ ve “EKPSS ve kura sonucuna göre yerleştirilmiş olmak bu maddede sayılanlar için herhangi bir hak teşkil etmez.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler gereği; çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyemeyen adayların, sınav/kuraya başvurarak bir kadroya yerleştirilseler bile, ilgili kurum tarafından atamaları yapılmaz.” ifadeleri bulunmaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, EKPSS ye girmiş veya Kura kayıtlarına başvuru yapmış olmak engelli memur alımı amacıyla ilan edilecek kadrolara yerleştirme ve atama yapılması için doğrudan bir hak teşkil etmemekte olup, adayların bahse konu kadrolara atanabilmesi için tercih kılavuzlarında aranılan şartları yerleştirme işlemi sonrasında ilgili kurumlarca gerçekleştirilecek atama süreci içerisinde taşıyor olmaları gerekmektedir.

Bu itibarla, engelli raporu olup sonradan bu vasıflarını yitirenler; tercih yapamayacaklar, sınav ve kura ile atansalar dahi ilgili kurum tarafından işe yerleştirilemeyeceklerdir..

 

    Bünyamin Taşkıran

    Ekpss2016 ile işçi olarak işe alınanlar 2017 de tercih yapabilir mi?

    Buket

    Benim 2 kulakta toplam yuzde 30 luk kayip var gozumde de sag 3.25 sol 2.75 miyopum . %40 Rapor almak istiyorum bu şartlarda mumkun mu

    Adınız:

    Her dersten kac soru var ? Zorluk derecesi ne ? Liseden mezun degilim. Nasil olacak ?


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)