TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engel Tanımayanlar – Engelliler Daha Çok Istihdam Istiyor

Eklenme Tarihi : 8 Temmuz 2017 Kategori : Haberler, Video | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 1.759 kez okunmuş.

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, engellilerin istihdamına ilişkin, “Temmuz ayında 5 bin 550 kadroya atama yapılacak.

MERVE YILDIZALP – Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, engellilerin istihdamına ilişkin, “Temmuz ayında 5 bin 550 kadroya atama yapılacak. İmkanlar doğrultusunda bu kadro atama sayılarının artırılmasını arzu ediyoruz.” dedi.

Boztaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Engellilerin sorunlarının çözümü için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Boztaş, devlet kurumlarıyla koordinasyon içerisinde engellilere destek olduklarını belirtti.

Boztaş, eğitim, spor ve sosyal kültürel alanlarda çeşitli çalışmaları olduğunu anlatarak, akülü araba, tekerlekli sandalye gibi yardımlaşma çalışmalarının da bulunduğunu söyledi.

Görme engelli öğretmenlerle görme engelli çocuklara Braille alfabesi ile kurslar verildiğini dile getiren Boztaş, bu kapsamda yüzü aşkın çocuğun Kur’an-ı Kerim okuyabildiğini aktardı.

Boztaş, engellilere yönelik çalışmalara ilişkin 2005’te çıkan Engelliler Hakkında Kanun kapsamında pek çok uygulamanın yürürlüğe girdiğini ancak erişilebilirlik ve fiziki çevre düzenlemelerinde yapılan çalışmaların yeterli olmadığını ifade etti.

Engellilerin yaşam kalitesini yükseltebilmek için toplumun her kesimine ciddi görevler düştüğünü, bu sorumlulukların yerine getirilmesini istediklerini anlatan Boztaş, ortak alanları birlikte kullanabilmek adına yapılan çalışmaların planlı, sistemli, usullere ve mevzuata uygun olması gerektiğini kaydetti.

“Engelli ailelerine yönelik çalışmalar, seminerler düzenlensin”

İstihdam konusunda devletin birçok çalışma yürüttüğünü belirten Boztaş, “Kamuda engelli oranı yüzde 3, bu oranın yüzde 5 olmasını arzu ediyoruz. Yüzde 5 ile çok sayıda engellinin istihdamına katkı sağlanacaktır. Kamu işçi statüsü oranının da yüzde 4’ten 5’e çıkarılmasını istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Boztaş, “İstihdam noktasında sesimizin duyulmasını istiyorum. Kamuda şu an bulunan 24 bin engelli kadrosu var. Temmuz ayında 5 bin 550 kadroya atama yapılacak. İmkanlar doğrultusunda bu kadro atama sayılarının artırılmasını arzu ediyoruz.” dedi.

https:ww.dailymotion.com/video/x5sds2f_engel-tanimayanlar-engelliler-daha-cok-istihdam-istiyor-2_news//w

Engelli çocuğu dünyaya gelen bir ailenin o psikolojiyle hatalar yapabileceğine dikkati çeken Boztaş, bilinçli ailelerdeki engelli çocukların yetiştiklerinde kendilerini aştığını, hayata daha güzel hazırlandığını belirtti.

Boztaş, “Bilinçsiz ailelerimizin çocukları da çok ağır koşullarda yaşamlarını sürdürmek durumunda kalıyorlar. Eğitim kurumları, yerel yönetimler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından engelli ailelerine yönelik çalışmalar, seminerler düzenlemelerini istiyoruz.” diye konuştu.

“Bakım merkezlerinin yaygınlaştırılması lazım”

Ailelerin öldüklerinde engelli çocuklarının bakımını kimin yapacağına ilişkin kaygıları olduğunu dile getiren Boztaş, engelli bakım merkezi sayılarının, engelsiz yaşam merkezi projelerinin artırılması gerektiğine işaret etti.

Boztaş, “Her annemizin en büyük kaygısı ‘Ben öldüğümde benim evladım ne olur?’ Bir anne düşünün ki dua ediyor, ‘Allahım evladımı benden önce al, benden başkasına muhtaç etme, ben ölürsem onun hali ne olur?’ diyor. Çok haklılar. Bakım merkezlerinin yaygınlaştırılması lazım.” şeklinde konuştu.

Etimesgut Belediyesi ile “Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi”ni hayata geçirdiklerini anlatan Boztaş, merkezin ailelerin istekleri doğrultusunda inşa edildiğini, açılışın birkaç ay içerisinde yapılacağını söyledi.

Boztaş, merkezde, sosyal, kültürel, eğitim, mesleki beceriler, fizik tedavi uygulamaları ve spor aktivitelerinin bulunduğunu, kısa zamanlı misafirhane hizmeti de verileceğini kaydetti.


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)