TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engelliler Erişilebilirlik Yönetmeliğinden Memnun

Eklenme Tarihi : 22 Temmuz 2013 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 279 kez okunmuş.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD ) Malatya Şubesi Başkanı Ali Haydar Koyun,  Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini  belirterek, engelliler için önemli düzenlemelerin getirildiğini bildirdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yayımlayan Koyun, “Erişilebilirlik İzleme ve  Denetleme Yönetmeliği 20 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak  yürürlüğe girmiştir. Engelli camiasının yayımlanmasını uzun süredir beklediği  yönetmelik kapsamında, resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eğitim, özel  sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi  kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel  yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor  tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar, mevcut  tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri  sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik  tedbirlerinin alınıp alınmadığı takip edilecek ve denetlemeler yapılacaktır.  Gerekli takip ve denetlemeler illerde vali veya görevlendireceği vali  yardımcısının başkanlık edeceği ‘Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme  Komisyonları’ tarafından yürütülecek. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme  Komisyonları, hem kamu hem de engellilerle ilgili konfederasyonların  temsilcilerinden oluşacaktır.

Komisyonlar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapı, yol,  kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve  kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve  umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ile büyükşehir belediyeleri ve  belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu  taşıma hizmetlerini Yönetmelik ekinde yer alan binalar, açık alanlar ve toplu  taşıma araçları izleme ve denetleme formlarında yer alan sorular doğrultusunda  denetleyecektir. İllerde nerenin ve hangi araçların erişilebilirliğinin  denetleneceğine vatandaşlardan gelen şahsi başvurular ve komisyonların kendi  illeri için hazırlayacakları izleme ve denetim programı çerçevesinde karar  verilecektir. Vatandaşlar karşılaştıkları sorunlar nedeniyle izlenmesini ve  denetlenmesini istedikleri yerlerle ve araçlarla ilgili komisyon sekretaryasına  başvuruda bulunabileceklerdir. Komisyonlar kendilerine başvuru yaparak ek süre  isteyen veya denetim sonrasında ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile  umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan malikleri ile toplu taşıma  araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için uygun bulduğu kadar ek süre  verebilecek ancak söz konusu ek süre “Engelliler Hakkında Kanun”da öngörülen 7  Temmuz 2015 tarihini geçemeyecektir. Komisyonlar yaptıkları izleme ve denetleme  çalışmasının sonucunda hazırlayacakları raporu Aile ve Sosyal Politikalar İl  Müdürüne sunacak ve il müdürü tarafından yönetmelik uyarınca idari para cezası  miktarı belirlenecektir.

Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma  araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit  için bin Türk Lirasından 5 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası  uygulanabilecek ve bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının  tutarı 50 bin lirayı geçmeyecektir. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve  diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için 5 bin Türk Lirasında 25  bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek ve bu şekilde bir yıl  içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı 500 bin lirayı geçmeyecektir.

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları izleme ve denetleme sonucu  erişilebilirlik eksikliği bulunmaması halinde izleme ve denetleme yapılan yer ve  araçlar için sorumlu kurum ve kuruluşa erişilebilirlik belgesi  düzenleyebilecektir. TSD Malatya Şubesi olarak yönetmeliğin hazırlanmasında ve  yayımlanmasında emeği geçen başta başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ile  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin olmak üzere tüm  yetkililere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA

Kaynak :  http://www.haber3.com/engelliler-erisilebilirlik-yonetmeliginden-memnun-haberi-2095781h.htm#ixzz2ZnWCz3k7


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)