Dünyanın pek çok yerinde engellilerin daha iyi yaşam ve çalışma koşullarına kavuşması için hizmet üreten Destek Teknoloji, Türkiye’de. Şirketin kurucusu Andrea Kennedy, “Şirketler, engellilerin kendileri için taşıdığı potansiyelin farkında değil” diyor.
Engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi denince akla ilk gelen kaldırım yüksekliği, toplu taşıma araçlarında karşılaşılan zorluklar oluyor. Oysa bunlardan çok daha geniş bir alanı kapsıyor. Destek Teknoloji, binalardaki asansör genişliğinden kapı kollarına, kullanılan bilgisayar programlarından telefonlara kadar bir dizi iyileştirme gerektiren bu alanda uçtan uca çözümler üretiyor. Merkezi Cardiff’te bulunan şirket hem engellilere sahip oldukları potansiyeli kullanabilme hem de işverenlere bu iş gücünden yararlanma olanağı veriyor.
Potansiyeli görmüyorlar
Engellilerin eğitim alabilseler bile iş hayatına katılmakta güçlük yaşadığını ve bu zorlukların sadece mimari ile sınırlı olmadığını ifade eden Kennedy, “Biz işyerlerine sağladığımız çözümlerle engelli müşterilerinin ya da çalışanlarının yaşadığı sorunlar ne olursa olsun, sizin onlara ulaşmanızı sağlamak için internet, web ürünleri ve yazılım çözümleri geliştiriyoruz. Ayrıca binaları denetliyoruz. Bu düzenlemeler sayesinde işletmeler bir yandan daha geniş bir pazara ulaşıyor, diğer yandan engellilere yönelik hizmetleriyle sosyal saygınlığa da sahip oluyor’’ diyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturan yaklaşık 8.5 milyon kişi fiziksel ya da zihinsel engelli. Kennedy, yaşam ve çalışma alanlarında iyileştirmeler içeren 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun kamu ve özel kuruluşlara yükümlülükler getirdiğini hatırlatarak uygulama ve yapılabilecekler konusunda şunlara dikkat çekiyor:
“Türkiye sahip olduğu nüfus ve iş gücü ile olağanüstü bir potansiyele sahip. Ancak eğitimli iş gücünde engellilerin oranı çok az. Eğitim alabilseler dahi iş dünyasında kendilerine yer bulmaları güç oluyor. Deneyimlerimiz bize şunu gösteriyor; birçok şirket pazar potansiyelinin farkında değil ve engellileri bu potansiyelin dışında tutuyor. Oysa engellilerin ekonomik potansiyelleri çok yüksek ve bu dikkate alınmalı.”
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)