TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Görme Engelli Gülten, Engel Tanımayıp Madalyaları Topluyor

Eklenme Tarihi : 7 Aralık 2018 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 475 kez okunmuş.

Sivas’ta, 10 yaşında yanlış tedavi sonucu görme yetisini kaybeden Gülten Kangal, judo ve halterle uğraşıyor. Aynı zamanda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde eğitim gören milli sporcu, katıldığı yarışmalarda birçok madalya kazandı.Sivas’ta yaşayan Gülten Kangal (30), 1998 yılında, gözlerindeki katarakt nedeniyle tedavi olmaya karar verdi. Kangal, yanlış tedavi sonrası görme yetisini kaybetti. 20 yıldır görme engelli olan Kangal, hayata tutunmak için birçok sivil toplum kuruluşu ile dernekte başkan ve başkan yardımcılığı yaptı. Bir süre sonra da kendisini spora adayan Kangal, halter ve dövüş sporu judo ile ilgilenmeye başladı. Sivas Engelliler Spor Kulübü’ne üye olan Kangal, katıldığı yarışmalardan madalyalarla döndü. Judoda Türkiye ikinciliği elde eden Kangal, 5 Ekim’de, Gaziantep’te düzenlenen ‘Türkiye Görme Engelliler Halter Turnuvası’nda ise toplam 100 kilogram kaldırarak, ‘kadınlar kategorisi’nde altın madalya kazanıp, Türkiye şampiyonu oldu. Kendisini geliştirmek için gayret gösteren Kangal, aynı zamanda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde eğitim görüyor. Okulunu ihmal etmeyen Kangal, iyi bir spor yöneticisi olmayı hedefliyor.

‘Hayatta her şey insanın başına gelebiliyor’

Gözlerini yanlış tedavi sonucu kaybettiğini anlatan Gülten Kangal, “Bu bana çok büyük kayıplar getirdi; çünkü hayatımın bir çok kesimini götürdü. Bu süre zarfında toplumdan uzaklaştım. Kendimi toplumdan çektim ve hiçbir şey yapmak istemedim. Daha sonra beni bir derneğe yönlendirdiler. Aslında ilk başta gitmeyi kabul etmedim. Koskoca Sivas’ta sadece benmişim gibi hissetmeye başladım. Daha sonra karar verdim ve derneğe giderek üye oldum. Bu derneğin bana çok büyük katkıları oldu. Ben de ilk başlarda bir kabullenmeme hissi oldu. Daha sonra bir toplantıya katıldım. Baktığımda herkes engelli ama farklı farklı meslekler edinmişler. Bunların arasında avukatlar, öğretmenler vardı. Onlara baktım, kendime baktım ve dedim ki ‘Ben de onlar gibi olabilirim’ dedim. Daha sonra adım atarak buralara kadar geldim” diye konuştu.

Azmin sonucunda başarı kapılarının da birer birer açıldığını belirten Kangal, “Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında başkan ve başkan yardımcılığı yaptım. Daha sonra da spora geçtim. Sporda madalyalar getirdim. Son olarak da okul başlangıcı oldu. Hayatta her şey insanın başına gelebiliyor. İnsanlar ‘Sağlıklıyım’ diye düşünmesinler. İnsanlar asla hayattan kopmamalıdır. Kendini eve kapatmamalıdır. Bu insana daha çok kayıplar verdiriyor. Ben gözümü kaybettim. Tamamıyla evde kalmış olsaydım bu bana belki de tamamen hayatımı kaybettirecekti. Yani asla ve asla hayattan vazgeçmemeleri ve yapmak istediklerini başarmaları gerekiyor” dedi.

‘Toplumun artık bilinçlenmesi lazım’

Engellilere karşı toplumun yeterince bilinçli olmadığını dile getiren Kangal,“Çok büyük şeylerle karşılaştım. İnsanların bakış açıları çok farklı. En basiti gördüğünüz gibi bir sürü madalyalar getirdim ama toplumda her zaman ‘engelli’ olgusu var. Bu beni rahatsız ediyor. Toplumun artık bilinçlenmesi lazım. Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz. Hala toplumdaki bilgisizliği atamadık. Çok başarılı engellilerimiz var; ama toplumda hala ‘Engelli, ne yapabilir ki’, ‘Zavallı’ gibi bu bakış açısını artık değiştirmeleri gerekiyor. Engellilerin çok başarılı olduğu noktalar var. Artık insanlar bunları fark etsinler” diye konuştu.

HABER15 HABER14 - Kopya HABER13 - Kopya

 


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)