Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)- GÖRME engelli milli satranççı Ünal Dönmez (25), Türk sporcuların henüz madalya kazanamadığı Görme Engelliler Dünya Şampiyonası’nda dereceye girip, ilki başarmak istiyor.
Malatya’da oturan Ünal Dönmez, ilkokul çağında yaşadığı tavuk karası hastalığı sonrası görme yetisinin büyük bölümünü kaybetti. Yüzde 90 görme engelli Ünal Dönmez, eğitim gördüğü okulda 12 yaşında beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle satranç öğrendi. Dönmez, 8 yıldır profesyonel olarak ilgilendiği satranç sporunda Türkiye şampiyonluğu kazanıp, milli takıma seçildi. Görme engelli birey olarak yaşadığı zorlukları satrançla ‘mat’ ettiğini kaydeden Ünal Dönmez, milli takımda da uluslararası şampiyonalarda satrançta madalya kazanan görme engelli ilk sporcu olmak istediğini aktardı.
‘SATRANÇ SABIR VE DOĞRU KARAR VERMEYİ ÖĞRETTİ’
Satrancın yaşamında önemli bir rolü bulunduğuna değinen Ünal Dönmez, satrancın sabır gerektirdiğini ve hayatında da sabırlı olmaya yol gösterdiğini anlattı. Satrancın bireysel spor olması nedeniyle kişinin doğru karar verme yetisini güçlendirdiğine dikkati çeken Ünal Dönmez, ekip çalışmasında da takım ruhunu pekiştirdiğini aktardı. Satrancın kişinin odaklanma becerisini artırdığını dile getiren Dönmez, bunun da başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi. Satrançta ve hayatta başarının sırrını anlatan Ünal Dönmez, “Satranççılar arasında bir söz vardır. Ne kadar satrançla ilgileniyorsan, o kadar iyi satranççısındır. Yetenek önemli ama istek, arzu, yetenekle birleşirse başarılı olabiliyorsunuz. Başarının sırrı çok basit, gerçekten istemek” diye konuştu.
‘HEDEF DÜNYA ŞAMPİYONASINDA MİLLİ TAKIM DERECESİ’
Ağustos ayında Polonya’da düzenlenecek Görme Engelliler Dünya Şampiyonası’na katılmak istediğini vurgulayan Ünal Dönmez, “Milli takım olarak uluslararası alanda Avrupa ve dünya şampiyonasında henüz başarı elde edemedik. Bu sene takım sıralamasında derece yapma isteğimiz var. Burada sadece bir ya da 3 kişinin iyi olması yetmiyor. Takım olarak çok iyi sporcular olmalıyız. Çok çalışmalıyız. İnanıyoruz ki bir gün derece gelecek. Her sporcunun istediği gibi ben de başarılı olmak istiyorum, ama bazen satrançta sürprizler, anlık hatalı kararlar verilebiliyor” dedi.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)