TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Her işlem için yeni bir rapora gerek yok

Eklenme Tarihi : 27 Temmuz 2015 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 405 kez okunmuş.

 

Mevcut yasa hükümleri doğrultusunda Engelli Sağlık Kurulu Raporu, engelli bireylerin çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilen temel belgedir. Dolayısıyla kişinin sakatlık oranını gösteren sağlık kurulu raporunun olması şart. Tabii, bu o kadar da kolay olmuyor. İşte yapmanız gerekenler:

– Engelli raporu almaya gitmeden önce lütfen haklarınızı öğrenin. Daha sonra “Şu ibareyi de ekletseydim, keşke bunlardan haberim olsaydı vs.” dememek için bunu yapmanız gerekiyor. Lütfen öncelikle haklarınızı öğrenin.

– Gideceğiniz hastane hakkında ön araştırma yapın. Sağlık kurulunun olduğu yeri, asansör olup olmadığını, kullanılır durumda özürlü tuvaletinin olup olmadığını vb. fiziksel koşulları hakkında bilginiz olsun. En önemlisi de hastanede rapor için koştururken karşılaşabileceğiniz sıkıntıları öğrenin. Yaşadığınız sıkıntılar varsa sorumlularını yetkili mercilere şikâyet ederek diğer arkadaşlarınızın karşılaştığı sorunları azaltırsınız. Şikayet için asla tereddüt etmeyin.

– Raporunuzu istihdam için kullanmak istiyorsanız lütfen “çalıştırılamayacağı alanlar” kısmının doldurulmasını ve istihdam açısından değerlendirilmesini sağlayın. Çalıştırılamayacağı alanların doldurulması her açıdan sizin lehinizedir. Çalıştırılamayacağınız alanlarda istihdam edilmez ve olası sorunları en aza indirmiş olursunuz.

– Engelli maaşı almak için ayrı bir rapora gerek yok. Raporunuzda yüzde 40 ve üstü engel oranının olması yeterlidir. Ayrı bir ibareye gerek yok.

– Raporunuzu evde bakım aylığı için kullanmak istiyorsanız “ağır engelli” kısmının “evet” olması ve sakatlık oranının en az yüzde 50 olması gerekiyor.

Ancak her kurumun yeniden rapor istediği malum… Örneğin raporunuzda “Engelli aracı alabilir” diye bir ibare yoksa ne yapacaksınız? Yeniden bir rapor peşine düşüp aynı sıkıntıları mı yaşayacaksınız? Tabii ki hayır! İster kişisel, ister bir kurum sevkiyle gidin, rapor alacağınız hastanenin başhekimliğine şu dilekçeyi verin:

Hastane Başhekimliği’ne…

10 Mart 2013’te Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’in engelli sağlık kurulu raporunun doldurulmasını düzenleyen 9. maddenin 4. fıkrası, raporun kullanım amacı bölümüne; bireyin yararlanmak istediği hak ve hizmetlere ilişkin talepleri belirtilir. Engelli sağlık kurulu raporunun tasdiki ve verilişini düzenleyen 14. Madde’nin 2. fıkrası ise “Engelli sağlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. İlgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü sağlık kurulu raporlarından; engellinin yararlanabileceği hakları sayısınca veya talep ettiği sayıda çoğaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir” talimatını vermektedir.

Bu hükümler çerçevesinde, “sakat statüsünde çalışıp çalışamayacağıma ve hangi işlerde çalışamayacağıma, sakatlık vergi indiriminden, 2022 sayılı Kanun’dan ve evde bakım hizmetinden yararlanıp yararlanamayacağıma, engelli aracı alıp alamayacağıma, vb.” ibarelerin eksiksiz doldurularak, beş nüsha halinde tarafıma sağlık kurulu raporu verilmesini arz ederim.
AD SOYAD VE İMZA

    ibrahim

    merhaba iyigünler benim%67 oranında raporumvar mesela hızlıtirenlebiryeregitmek istediyimde refakatciverilmiyor benim sağayağım ampute aynızamanda kalp kapakcığıda mekanik protezayağımı yazın kullanamıyorum akülü iskemle için mürettim seninellerinikullanabiliyorsun diye vermedilerhastanedenakülüsakatlarınkullandığıiskemle raporalmakiçim mür ettimonlarda aynısebeptenvermedi benzatenkalphastasıyım tkerlekliiskemleyi ittiremeye gücüm ve nefesimytmiyo birdeyeni birşey çıkmışağırengelliibaresiraporda yeralmazsa şehirlerarası seyahatte ref katci olarakyayanımabirisiniçağıramıyorumtekbaşımazatenhayatımıidame ettiremiyorum banayardımcıolabilirmisinizsaygılarımla


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)