TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

İşitme engelliler için 112 acil hattı

Eklenme Tarihi : 27 Eylül 2014 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 357 kez okunmuş.

Kullandığımız cihazlar, yaşadığımız binalar ve aklınıza gelen her şey engeli olmayan insanlar dikkate alınarak tasarlanıyor. Yaşadığımız çevreye bir de engellilerin gözüyle baktığınızda birçok temel gereksinimlerini karşılayamayacaklarını görürüz. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) işitme ve konuşma engellilerin 112 acil servis hizmetinden yararlanabilmesi için bir proje başlattı. Projenin ana fikri akıllı telefonların sunduğu görsel iletişim imkânlarını değerlendirmek.

“Engelsiz Türkiye” sloganıyla yola çıkan TÜGİAD yetkilileri, projeyle sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayan, acil tıbbi sorunlar ya da trafik kazası, yangın gibi durumlarda çaresiz kalan işitme ve konuşma engellilere destek olmayı hedefliyor. Her geçen gün yaygınlaşan akıllı telefonların dokunmatik ekranları ise yıllardır çözülemeyen bu soruna yeni bir pencere açıyor. Kullanıcının ücretsiz olarak yükleyebileceği bir uygulama sayesinde işitme ve konuşma engelliler bir iki tuşa dokunarak acil durumu ve daha birçok ayrıntıyı paylaşabiliyor.

Akıllı telefon uygulamasını İstanbul’da bir yazılım şirketi hazırlıyor. Yazılım grubunun başındaki isim Kıvanç Ahmedi. Ahmedi, bu projenin kendileri için diğerlerinden farklı olduğunun altını çiziyor:

“Bu çalışma bize engelli vatandaşlar için hayatın ne kadar zor olduğunu gösterdi. Yaptığımız diğer işlerden en büyük farkı şu ki bu projede kar odaklı davranmadık, davranamazdık. Ben ve ekip arkadaşlarım her ayrıntıya bir sosyal sorumluluk motivasyonuyla eğiliyoruz. Bu proje bize şunu düşündürdü: Maalesef engelli vatandaşlarımız için hayat, biz engeli olmayanlar için olduğu kadar kolay değil. Bize düşen, bu vatandaşlarımız için hayatı kolaylaştırabilmek adına atılan her adımı desteklemek.”

Hastanelerin acil servisleri için özel çalışma 

Projenin bir ayağı da hastanelerin acil bölümlerine başvuran hastalar için. Sağlık görevlilerinin, konuşma ve işitme engellilerin rahatsızlıklarını anlayabilmeleri için bir çeşit görsel sözlük de hazırlanıyor. İnternet ortamında hazırlanan sözlük video görüntüleri ile işitme engellilerin kullandığı işaret dili sözcüklerinin anlamını gösteriyor. Sözkonusu sitede yer alacak videolar sayesinde hiç işaret dili bilmeyen bir sağlık görevlisi bile, başkasından yardım almadan hasta ile iletişim kurabilecek.

 

TÜGİAD başkanı Ali Yücelen Engelsiz Türkiye programı kapsamında yeni projeler de üreteceklerini söylüyor.
[Fotoğraf: Özgür Tekşen- Al Jazeera Türk]

 

Projenin maliyeti 100 bin Euro. Bunun yüzde doksanı Avrupa Birliği (AB) fonlarından sağlanan hibe ile karşılanırken yüzde onluk kısmını da TÜGİAD bağışladı. TÜGİAD başkanı Ali Yücelen, bir an önce sistemin yaşama geçmesini diliyor:

“Bu şimdilik yalnızca bir proje. İlgili arkadaşlar son halini vermek için hızla çalışıyor. Eğer sağlık bakanlığı projenin son halini beğenir ve kabul ederse, işitme engelli vatandaşların doğrudan acil servisteki memur ile görüntülü görüşme yapmasını bile sağlayacak eklemeler yapabiliriz.”

Kendisi de bir işitme engelli olan İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay projenin nihai şeklini görmek için sabırsızlanıyor. İşin başından bu yana geliştirme çalışmalarına katkıda bulunuyor, yazılım şirketiyle birlikte çalışıyorlar. Ay’a göre 112 acil projesi bir başlangıç:

“Kısaca özetlemek gerekirse kurumların ve bireylerin işitme engellilerin dünyasına girip, hayata onların penceresinden bakmaları engelleri ortadan kaldıracaktır. Bu uygulama bir başlangıç olsun. Birçok alanda teknoloji yardımıyla kolaylıklar sağlanabilir.”


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)